Φέτος η Μπαρτσελόνα οφείλει να τα καταφέρει και ας μην παίξει....τίκι τάκα.


Πάνε μερικά χρόνια (όχι πολλά), από τότε που βλέπαμε είτε στη τηλεόραση είτε στο ίντερνετ, το πιο ολοκληρωμένο ποδόσφαιρο από όλες τις απόψεις. Γκολ, φαντασία, συνδυασμοί, παικταράδες, αποτελέσματα, μεγάλα σκορ, τρόπαια. Αυτά πλέον, δεν τα βλέπουμε, καθώς και ο αρχιτέκτονας του τίκι-τάκα, έχει αποχωρήσει αλλά και διότι...μια, δυο, τρεις, ε το έμαθαν το τροπάριο και οι αντίπαλοι!!


Η Μπαρτσελόνα του πρόσφατου παρελθόντος, λείπει αρκετά, ειδικά από τους αγαπημένους φαν της και τους ένθερμους υποστηρικτές που γεννήθηκαν από αυτό το ποδόσφαιρο και τη μαγεία που προσέφεραν κάθε εβδομάδα. Είναι αλήθεια, πως το ποδόσφαιρο του 09 για παράδειγμα ή του 10, γέννησε πολλούς υποστηρικτές ανά το κόσμο. Και φυσικά, το άστρο των Ινιέστα, Μέσσι, Τσάβι, έλαμπε παντού. Είτε με τη μορφή φωτογραφίας, είτε με φανέλες των παικτών, με nicknames κ.α. Πλέον η Μπαρτσελόνα έχει αλλάξει. Όχι φυσικά το ρόστερ της. Αλλά το τρόπο ποδοσφαίρου της. Πλέον δεν παίζει αυτό το κουραστικό τίκι-τάκα, γιατί πολύ απλά...κούρασε. Η Μπαρτσελόνα με Αργεντίνο αρχιτέκτονα για φέτος, επιχειρεί να παίξει μπάλα που θα κερδίζει αποτελέσματα και συνάμα κούπες. Επιστροφή στη κορυφή της Ευρώπης και επιβλητική εμφάνιση κόντρα στη μισητή Ρεάλ, η οποία χωρίς το Μουρίνιο έχει βάλει πολύ ψηλά το πήχη για φέτος. 

Οι Καταλανοί με το πολύ σοβαρό πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας και φέτος, έριξαν αρκετά λεφτά στο να κλέψουν από τους Μαδριλένους τον Νειμάρ. Μια μεταγραφή που για εμένα δεν έπρεπε να γίνει. Όχι από πλευράς Μπαρτσελόνα, αλλά από πλευράς Νειμάρ. Μπορεί να είναι ταλαντούχος, μπορεί να είναι ζογκλέρ, μπορεί να είναι γκολτζής, νέος φανταζέ Βραζιλιάνος, όμως η Μπαρτσελόνα δεν είναι το "δικό σου είναι το γήπεδο κάνε ότι θες" που ήταν στη Σάντος. Τα ζογκλερικά και το άστρο του Νειμάρ, πρέπει να περάσουν στο παρασκήνιο και "πίσω από τις κουρτίνες", μιας και υπάρχουν άλλα ήδη που λάμπουν εδώ και χρόνια. Μέσσι, Ινιέστα.. Ο Νειμάρ, καλείται να παίξει μπάλα. Που για το παίκτη αυτό σημαίνει, συνδυάζεσαι άψογα με τον Μέσσι, δεν γίνεσαι ατομιστής, δεν είσαι εγωιστής, σκοράρεις, φροντίζεις να κερδίσει η ομάδα, φροντίζεις να παίζεις ωραίο ομαδικό ποδόσφαιρο. Ένας τέτοιος παίκτης, σαν τον Νειμάρ, θεωρώ πως μπορεί να αποδώσει άριστα στα ακριβώς αντίθετα. Τουλάχιστον αυτή την εικόνα έχουμε από Βραζιλία μεριά.

Η επιτακτική ανάγκη για τη Μπαρτσελόνα φέτος, ήταν η απόκτηση ενός βασικού κεντρικού αμυντικού από τα ψηλά ράφια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κακά τα ψέματα, τα χρόνια για τον Πουγιόλ έχουν περάσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να παίξει καλή μπάλα. Αντιθέτως. Όμως οι τραυματισμοί και το επίπεδο που είναι η Μπαρτσελόνα, μειώνουν ακόμα περισσότερο την απόδοση του. Ο Πικέ από την άλλη, τα τελευταία χρόνια που "χορεύει σε Λάτιν ρυθμούς", δεν είναι ο Πικέ που μάθαμε. Ο αμυντικός δηλαδή που ήταν δυνατός, απροσπέλαστος με κάθετη μπαλιά ξυράφι που θα τη ζήλευαν αρκετοί μεσό-επιθετικοί. Τα κενά, φάνηκαν και πέρσι.  Ο αριστερός μπακ-χαφ Αντριάνο κλήθηκε ουκ ο λίγες φορές να παίξει το ρόλο του κεντρικού αμυντικού, όπως και ο Μασεράνο ακόμα και ο Σόνγκ. Φέτος, η προσπάθεια απόκτησης του Τιάγκο Σίλβα απέτυχε όπως και αυτή του ταλαντούχου Μαρκίνιος, που πήγε στη Παρί. Τα μάτια πήγανε στον Άγκερ της Λίβερπουλ, ο οποίος όμως κακά τα ψέματα, δεν είναι για Μπαρτσελόνα. Τώρα, στο στόχαστρο είναι ο Νταβίντ Λουίζ της Μπαρτσελόνα, όμως δεν γνωρίζω κατά πόσο θα γίνει μια τέτοια κίνηση, με δεδομένο πως ο Μουρίνιο έχει βάλει πωλητήριο στο παίκτη...από τότε που ανέλαβε τη Τσέλσι.

Η αλήθεια είναι πως φέτος, προμηνύεται μια πολύ ενδιαφέρον χρονιά, ειδικά για τους παίκτες που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική. Ως γνωστόν, σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουμε Μουντιάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας. Οι μεν Βραζιλιάνοι θα δώσουν μάχη να κερδίσουν θέση στο ρόστερ αλλά και τη κούπα στη χώρα τους και οι δε Αργεντίνοι θέλουν να κλέψουν τη δόξα και τη κούπα μέσα από τη μισητή αντίπαλο τη Βραζιλία. Το rotation για τον Μέσσι έχει ήδη αρχίσει, μιας και η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει είναι τεράστια. Άριστη χρονιά, πολλά γκολ, θέαμα, τίτλους και ακριβώς το ίδιο τη περίοδο που όλοι θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές. Υπερβολικό;;; Ακόμα και αυτό φέτος θα παίξει το ρόλο του. 

Η Μπαρτσελόνα καλείται φέτος να κάνει come back στην Ευρώπη και να χτυπήσει την δυνατή Ρεάλ. Δεν λέω φυσικά πως η Μπαρτσελόνα δεν είναι δυνατή. Αντιθέτως, μιλάμε για μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. 

Ευχή μας φυσικά, να δούμε και φέτος αξέχαστα γκολ, συνεργασίες και μαγεία από τη Μπαρτσελόνα. Ευχή όμως και για τους ίδιους, είναι να καταφέρουν να ξεπεράσουν το σοκ του άτυχου Τίτο Βιλανόβα. Τη περσινή χρονιά στοίχισε αρκετά.. Φέτος ο φιλόδοξος στην Ευρώπη "Τάτα", καλείτε να σβήσει αυτή τη σκιά με το μελανό σημείο. Τίποτα όμως δεν σβήνει τη πραγματικότητα και τις δυσκολίες του Τίτο. Ας είναι πάντα καλά ο άνθρωπος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου