Επιτυχημένα μοντέλα ποδοσφαίρου Part 1


Ολόκληρη η Ευρώπη, ζει σε μια μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση. Αυτό φυσικά, έχει επηρεάσει και τα ποδοσφαιρικά σωματεία, τα οποία προσπαθούν να βρούνε τρόπους να ανταπεξέλθουν. Είτε με έναν ισχυρό μεγαλομέτοχο, είτε με έξυπνες κινήσεις, είτε με τη βοήθεια του κόσμου, έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς, διάφορα "μοντέλα" ποδοσφαίρου που έχουν λανσάρει κάποιες μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες, οι οποίες σήμερα, αποτελούν πρότυπο. Αρχίζουμε αυτή τη κατηγορία λοιπόν, με το ποδοσφαιρικό μοντέλο της Πόρτο.

Η Πόρτο, ανήκει σε μια χώρα που έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Γενικά οι ομάδες της Ιβηρικής χερσονήσου, ποτέ δεν σπαταλούσαν μεγάλα ποσά προκειμένου να ενισχύσουν τα ρόστερ των ομάδων τους, όπως γίνεται σε άλλα πρωταθλήματα. Η Πόρτο τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη παραγωγή παικτών στην Ευρώπη. Τα πρωτεία τη δεκαετία του 80 και 90 τα είχε ο Άγιαξ, ωστόσο η Πόρτο, από το 2003 και μετά, έχει αλλάξει ριζικά μοντέλο και είναι παράδειγμα προς όλους.  Το καμάρι του Οπόρτο τα τελευταία 11 χρόνια έχει εδραιώσει την κυριαρχία του στην Πορτογαλία έχοντας κατακτήσει 9 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι οι 3 ευρωπαϊκοί τίτλοι που έχει κατακτήσει στο ίδιο διάστημα καθώς στην τροπαιοθήκη της προστέθηκαν 1 τσάμπιονς λιγκ, 1 κύπελλο ουέφα και 1 γιουρόπα καπ. Επίσης έχει πάει άλλη μια φορά στους 8 του τσάμπιονς λιγκ και 5 φορές στους 16. Αξιοθαύμαστα επιτεύγματα για μια ομάδα που βρίσκεται σε μια χώρα με πληθυσμό 11.000.000 και αγωνίζεται σε ένα από τα όχι και τόσα δημοφιλή και ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Όλα αυτά λοιπόν, τα έχει πετύχει χωρίς να δαπανάει μεγάλα ποσά και παχυλούς μισθούς για ποδοσφαιρικές βεντέτες. Η Πόρτο, έχει δημιουργήσει το καλύτερο δίκτυο σκάουτινγκ παγκοσμίως, αγοράζει ταλέντα από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, στελεχώνουν την πρώτη ομάδα παίρνοντας φανέλα βασικών παικτών και μετά από 2 χρονιές το πολύ (άλλοι και 3 ακόμα όμως και στο πρώτο χρόνο) τους πουλάει 500 φορές πάνω από το ποσό που έχει δαπανήσει για να τους αποκτήσει. Με αυτό το μοντέλο ποδοσφαίρου, η Πόρτο κατάφερε να είναι μια υγιής οικονομικά ομάδα, να χτίσει ένα πανέμορφο γήπεδο το Ντραγκάο και να έχει και κέρδος φυσικά.

Τα τελευταία χρόνια, παίκτες από το Οπόρτο έχουν στελεχώσει μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, οι οποίες αναγκάστηκαν να πληρώσουν τεράστιες ρήτρες για να τους αποκτήσουν.

Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:
2013-14
Μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί για μεταγραφές 7,8 εκ €, ενώ στα ταμεία έχουν μπει 70 εκ € από τις πωλήσεις των Ροντρίγκες και Ζοάο Μουτίνιο στη Μονακό, οι οποίοι είχαν αγοραστεί και οι δύο τη σεζόν 2010-11 έναντι 18,35 εκ €.
Σύνολο: +62,2 εκ €

2012-2013

Πέρυσι η Πόρτο είχε δώσει για αγορές παικτών 11,7 εκ € και είχε πάρει από πωλήσεις 86,59 εκ €. Τα περισσότερα χρήματα τα έλαβε από τις πωλήσεις των Χουλκ στη Ζενίτ έναντι 55 εκ € και των Γκουαρίν και Περέιρα στην Ίντερ έναντι 22 εκ €. Για την ιστορία οι τρεις του είχαν κοστίσει συνολικά 23 εκ € για να αποκτηθούν.
Σύνολο: +74,89 εκ €

2011-2012
Η χρονιά αυτή ήταν μια από τις πιο δαπανηρές, καθώς ξόδεψε 41,66 εκ € για να αγοράσει ποδοσφαιριστές. Παρόλα αυτά όμως κατάφερε να βγάλει περισσότερα από τις πωλήσεις, βάζοντας στα ταμεία της 53,8 εκ €. Η πώληση που ξεχώρισε ήταν αυτή του Φαλκάο στην Ατλέτικο Μαδρίτης για 47 εκ €. Να σημειωθεί πως Φαλκάο είχε αποκτηθεί από τη Ρίβερ Πλέιτ με 5,43 εκ €.
Σύνολο: +12,1 εκ €

2010-2011
Είναι μόλις η μια από τις δύο χρονιές που η Πόρτο ξόδεψε περισσότερα από όσα έβγαλε. Συνολικά δαπάνησε 43,03 εκ €, ενώ έβγαλε 38,78 εκ € που δεν είναι βέβαια και λίγα. Σημαντικότερες πωλήσεις της ήταν αυτές του Μπρούνο Άλβες στη Ζενίτ για 22 εκ € και του Ραούλ Μεϊρέλες στη Λίβερπουλ για 13 εκ €. Ο πρώτος ήταν στις ακαδημίες της ομάδας και ο δεύτερος αποκτήθηκε ελεύθερος από την Μποαβίστα.
Σύνολο: -4,25 εκ €

2009-2010

Άλλη μια χρονιά που η Πόρτο επένδυσε αρκετά, αλλά έβγαλε πολλά περισσότερα λόγω των πωλήσεων της. Συνολικά από τα ταμεία της ομάδας βγήκαν 31,73 εκ €, ενώ μπήκαν 72,89 εκ €! Τρεις ήταν οι ηχηρές αποχωρήσεις από την Πόρτο, με το αζημίωτο φυσικά και Γάλλοι οι αγοραστές. Η Λυόν επένδυσε συνολικά 40,2 εκ € για να φέρει στην ομάδα της τους Λισάντρο Λόπεζ και Αλί Σισοκό, ενώ η Μαρσέιγ έδωσε 19 εκ. € για τον Λούτσο Γκονζάλες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι συμφωνίες ήταν τρομερά επικερδείς, καθώς ο Αλί Σισοκό είχε αγοραστεί από τη Σετουμπάλ έναντι 300.000 €, ο Λισάντρο Λόπεζ από την Ρασίνγκ έναντι 2,3 εκ € και Ο Λούτσο Γκονζάλες από την Ρίβερ Πλέιτ έναντι 10,25 εκ €.
Σύνολο: +41,16 εκ €

2008-2009
Οι επενδύσεις της Πόρτο κόστισαν αρκετά και αυτή τη χρονιά, καθώς οι «Δράκοι» έδωσαν 46,65 εκ € για την ενίσχυση του ρόστερ τους. Πάλι όμως τα έσοδα ήταν περισσότερα, καθώς έφτασαν τα 55 εκ €. Η Ίντερ για να κάνει δικό της το Ρικάρντο Κουαρέσμα έδωσε 24,6 εκ € και η Τσέλσι για να αποκτήσει τον Μποσίνγκουα έδωσε άλλα 20,5 εκ €, ενώ συνολικά πουλήθηκαν άλλοι 8 παίκτες. Ο Κουαρέσμα είχε κοστίσει στην Πόρτο 6 εκ € για να τον αποκτήσει από την Μπαρτσελόνα και ο Μποσίνγκουα 1 εκ € από την Μποαβίστα.
Σύνολο: +8,35 εκ €

2007-2008
Τρομερό το πλεόνασμα αυτή τη χρονιά για την Πόρτο, που έδωσε 17,62 εκ € για την ενίσχυση του ρόστερ της, ενώ καρπώθηκε 71,35 εκ € από τις πωλήσεις των παικτών της. Η πώληση του Άντερσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 31,5 εκ € και του Πέπε στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 30 εκ € ήταν οι πιο σημαντικές για την ομάδα του Οπόρτο. Ο Άντερσον για να αποκτηθεί από την Γκρέμιο είχε κοστίσει 5 εκ €, ενώ ο Πέπε για να αποκτηθεί από την Μαρίτιμο είχε κοστίσει 2 εκ €.
Σύνολο: +53,73 εκ €

2006-2007
Μια από τις πιο άκαρπες χρονιές για την Πόρτο, μεταγραφικά πάντα, κερδοφόρα όμως, αφού επένδυσε σε μεταγραφές 7,9 εκ €, ενώ στα ταμεία της μπήκαν 10,83 εκ €. Η πιο αξιοπρόσεχτη αποχώρηση ήταν αυτή του Ντιέγκο για τη Βέρντερ έναντι 6 εκ €. Από τις λίγες φορές που η Πόρτο πούλησε λιγότερο από ό,τι αγόρασε, καθώς ο Ντιέγκο είχε αποκτηθεί από τη Σάντος για 7 εκ €
Σύνολο: +2,93 εκ €

2005-2006

Οι «Δράκοι» ξόδεψαν το πόσο των 18,3 εκ € για την ενίσχυση της ομάδας τους, ενώ από τις πωλήσεις των παικτών τους μπήκαν στα ταμεία 48,8 εκ €. Τρεις ήταν οι μεταγραφές που ξεχώρισαν, μεταξύ των οποίων και ενός Έλληνα. Η Ντιναμό Μόσχας έβγαλε από τα ταμεία της το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 26 εκ € για να ντύσει στα χρώματα της τον Μανίς και το Γιούρκα Σεϊταρίδη (10 εκ €), ενώ η Σεβίλλη έδωσε 10 εκ € για τον Λουίς Φαμπιάνο. Ο Γιούρκας είσε κοστίσει 3 εκ € για να αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό μόλις την προηγούμενη χρονιά, όπως συνέβη και με τον Λουίς Φαμπιάνο που αποκτήθηκε έναντι 3,5 εκ € από τη Σάο Πάολο. Ο Μανίς είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος από την Μπενφίκα.
Σύνολο: +30,5 εκ €

2004-2005
Είναι η εντυπωσιακότερη χρονιά όσο αναφορά της πωλήσεις για την Πόρτο που στα ταμεία της έβαλε 95,3 εκ €, καθώς είχε προηγηθεί και η κατάκτηση του τσάμπιονς Λιγκ! Δεν ήταν λίγα πάντως και τα χρήματα που έδωσε για την ενίσχυση της, επενδύοντας 45,85 εκ €. Πέντε ήταν οι αποχωρήσεις που εντυπωσίασαν. Η Τσέλσι έδωσε για να εντάξει στο δυναμικό της το Ρικάρντο Καρβάλιο 30 εκ € και για τον Πάουλο Φερέιρα 20 εκ €. Επίσης η Μπαρτσελόνα έβγαλε 21 εκ € από τα ταμεία της για χάρη του Ντέκο και η Κορίνθιανς 10 εκ € για τον Κάρλος Αλμπέρτο. Τέλος πωλήθηκε και ο Ντερλέι στη Ντιναμό Μόσχας έναντι 7,5 εκ €. Εν τάχει ο Κάρλος Αλμπέρτο (Φλουμινένσε) είχε κόστισε 2,5 εκ €, ο Πάουλο Φερέιρα (Σετουμπάλ) 2 εκ €, ο Ντερλέι (Λεϊρία) 450.000 €, ο Ρικάρντο Καρβάλιο (Λέτσα) έναντι ασήμαντου ποσού και ο Ντέκο (Μπενφίκα) 8 εκ €.
Σύνολο: +49,4 εκ €

2003-2004
Η δεύτερη χρονιά (χρονικά πρώτη) που η Πόρτο είχε αρνητικό συντελεστή. Ξόδεψε 12,9 εκ €, ενώ έβγαλε 10 εκ €. Η μόνη αποχώρηση που έφερε αξιοσημείωτο ποσό στα ταμεία της ήταν αυτή του Έλντερ Πόστιγκα που πωλήθηκε στην Τότεναμ 9 εκ €. Ο Πορτογάλος ανήκε στις ακαδημίες της ομάδας.
Σύνολο: -2,9 εκ €

2002-2003
Η Πόρτο επένδυσε αυτή τη χρονιά 9 εκ. € και πήρε από τις πωλήσεις 17,8 εκ €. Ο Ζόρζε Αντράντε που δόθηκε στη Λα Κορούνια έναντι 13 εκ € και ο Κάρλος Παρέντες στην Ρετζίνα έναντι 4,8 εκ € ήταν οι αποχωρήσεις που ξεχώρισαν. Ο Ζόρζε Αντράντε είχε αποκτηθεί από την Εστρέλλα Αμαδόρα έναντι πολύ μικρού αντιτίμου και ο Παρέδες ελεύθερος από την Ολύμπια.
Σύνολο: +8,8 εκ €

Τα ποσά είναι τεράστια και στο σύνολο αυτών των χρόνων τα συνολικά έσοδα από όλες αυτές τις πωλήσεις αγγίζουν τα 340εκ ευρώ. Όπως καταλαβαίνεται κάτι τέτοιο, καθιστά τη Πόρτο μια από τις πιο κερδοφόρες ομάδες στην Ευρώπη. Μπορεί να μην είναι η πρώτη, όμως παίρνει τα πρωτεία σε 2 τομείς. Στο σκάουτινγκ και στην σωστή αξιοποίηση των παικτών, τόσο αγωνιστικά όσο και εμπορικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου