Επιτυχημένα μοντέλα ποδοσφαίρου Part 2


Στο πρώτο μέρος αυτού του μικρού αφιερώματος, είχαμε ταξιδέψει στην Ιβηρική χερσόνησο και στο λιμάνι του Πόρτο. Σήμερα, θα πάμε πολύ βόρεια, θα αλλάξουμε εντελώς κλίμα και θα φτάσουμε στη Βεστφαλία και συγκεκριμένα...στο Ντόρτμουντ. Όπου η ομώνυμη ομάδα, έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει έναν άθλο. Έχει ξεχρεώσει, έχει φτιάξει ομάδα, έχει πάρει κούπες, έχει διακρίσεις και έχει κέρδος..
Το 2005 ήταν η χρονιά, όπου η Ντόρτμουντ έφτασε να χρωστάει 136.000.000 ευρώ.Ένα τεράστιο ποσό που πολύ δύσκολα θα βρισκόταν διαθέσιμο προκειμένου να σβηστούν οι υποχρεώσεις. Όταν λοιπόν κάθισαν όλοι στο ίδιο τραπέζι και είδαν το μέγεθος των χρεών, είδαν τα γενικά προβλήματα που είχαν εντός της ομάδας, οι λύσεις ήταν 2. Ή αποφάσεις εδώ και τώρα, ή διάλυση. Και φυσικά επιλέγει το πρώτο. Φτιάχτηκε ένα πλάνο, πάρθηκαν αποφάσεις και όλα αυτά, μέχρι και σήμερα τα τηρούν κατά γράμμα.

Το μοντέλο ποδοσφαίρου που αποφάσισαν να εφαρμόσουν και έκριναν πως ήταν το καλύτερο, ουσιαστικά έλεγε πως κάνεις μείωση των συμβολαίων, μείωση περιττών εξόδων, σταματάς να ρίχνεις πολλά λεφτά για να φέρεις παίκτες αμφιβόλου ποιότητας και αυτά τα λεφτά τα επενδύεις στις ακαδημίες σου, ώστε να δημιουργήσεις μόνος σου παίκτες από τα σπλάχνα της ομάδας, να στελεχώσουν το ρόστερ σου και στη συνέχεια να τους μοσχοπουλήσεις. Και έτσι έγινε..

Η αρχή έγινε με το δάνειο που ζήτησε η Ντόρτμουντ όχι από τράπεζα....αλλά από την αντίπαλο Μπάγερν ύψους μόλις 2.000.000 ευρώ, το οποίο και ενέκρινε ο  τότε πρόεδρος των Βαυαρών Ούλι Χένες. Είναι πρώτη φορά στα ιστορικά του ποδοσφαίρου, που υπάρχει συνεργασία τέτοιας μορφής μεταξύ 2 βασικών αντιπάλων. Η απόφαση της Ντόρτμουντ, ήταν να επενδύσει αρκετά στο σκάουτινγκ. Άνθρωποι με ανεπτυγμένο ποδοσφαιρικό μάτι, με μεγάλες γνώσεις και πλήρη επίγνωση των καθαρά ποδοσφαιρικών αναγκών του συλλόγου, όργωναν και οργώνουν το κόσμο, για να βρουν νέα λαβράκια. Παίκτες τους οποίους "τσεκάρουν" ακόμα και στο τρόπο ζωής πριν αποκτηθούν, 3 και 4 σκάουτερ μαζί για πάρα πολλές φορές. Φυσικά και όλο αυτό στοιχίζει αρκετά πλέον στους διοικούντες, όμως είναι μια μορφή επένδυσης και αυτή. 

Με όλη αυτή τη πολιτική που ακολούθησαν οι Γερμανοί, σε βάθος χρόνου είδαν οι προσπάθειες τους να αποφέρουν καρπούς. Το χρέος προς το Γερμανικό δημόσιο από 14.700.000 ευρώ, έφτασε μόλις στο 1.800.000 ενώ τα συνολικά χρέη από 136.000.000 ευρώ, έπεσαν στα 47.000.000 ευρώ. Φυσικά όλοι μπορούν να καταλάβουν πως οι επιλογές που ακολούθησαν οι Γερμανοί, αποδείχτηκαν εντελώς πετυχημένες και όλοι δικαιώθηκαν. 

Σε αυτό το διάστημα, η Ντόρτμουντ δεν είχε μεγάλες επιτυχίες. Όμως έχτιζε σταδιακά μια πολύ δυνατή ομάδα, με ταλαντούχους παίκτες και το κόσμο στο πλευρό της. Η Ντόρτμουντ είναι η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που κατέχει ρεκόρ εισιτηρίων διαρκείας αλλά και συνολικά μέσα σε μια χρονιά με το μ.ο να φτάνει στα 80.478. Τα εισιτήρια διαρκείας γίνονται ανάρπαστα από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας τους, ενώ τα υπόλοιπα εισιτήρια, σχεδόν εξαφανίζονται πριν καν αρχίσει η χρονιά, αφού γίνεται προπώληση. Με λίγα λόγια, για ένα αγώνα πρωταθλήματος μέσα το Γενάρη, θα πρέπει να έχεις κάνει...κράτηση από τον Ιούνιο!!!!

Βάση της νομοθεσίας της Γερμανίας, το 51% των μετοχών ενός συλλόγου, πρέπει να ανήκει στο κόσμο της ομάδας και όχι σε επιχειρηματίες. Το σωματείο των μελών της Ντόρτμουντ μετράει περίπου 55.000 μέλη και τα έσοδα από εκεί σε συνδυασμό με τα έσοδα των εισιτηρίων, πλέον κάνουν την Ντόρτμουντ πανίσχυρη. Ακολουθεί το Financial Fair play κατά γράμμα, το οποίο ουσιαστικά λέει πως ξοδεύεις όσα βγάζεις. Και υπολογίσουμε τα έσοδα από τα μέλη και τα εισιτήρια μαζί με τα έσοδα από χορηγούς, τηλεοπτικά συμβόλαια, Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πωλήσεις παικτών που είτε έχει αγοράσει πολύ φθηνά, είτε προέρχονται από τις ακαδημίες της, μπορούμε να καταλάβουμε πως το τελικό ποσό που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο, είναι ικανό να κάνει τη Ντόρτμουντ υγιής και πρωταθλήτρια.

Μόνο η κατάκτηση του πρωταθλήματος τη χρονιά 11-12, η πορεία προς το τελικό του Champions league το 2013, ίσως έχουν αποφέρει πάνω από 80.000.000 ευρώ στο σύλλογο. Και φέτος, από το Μάιο έχει εξαντληθεί το 87% των εισιτηρίων για όλη τη χρονιά.

Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν, αυτό το μοντέλο ποδοσφαίρου που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το 2005, δικαιώνει πλήρως τους πάντες και πλέον αποτελεί πρότυπο για συλλόγους με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Απέδειξαν οι Γερμανοί πως δεν χρειάζεται ένας ισχυρός μεγαλομέτοχος να ρίχνει αμέτρητα εκατομμύρια, αρκεί να υπάρχει σωστή οργάνωση, πίστη σε ένα πλάνο, σωστή επένδυση χρημάτων και ο κόσμος στο πλευρό της ομάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου