Μιλάνο...has fallen !!!


Μια από τις ιστορικότερες ομάδες στην Ευρώπη, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μεγάλη κρίση η οποία δεν της επιτρέπει να πρωταγωνιστεί όπως παλιότερα σε Ιταλία και Ευρώπη. Φυσικά αυτή η ομάδα, δεν είναι η μοναδική, καθώς η βασική αντίπαλος της στην ίδια πόλη, αντιμετωπίζει το ίδιο και χειρότερο πρόβλημα. Σήμερα, η κουβέντα μας πάει στο Μιλάνο και στις 2 ομάδες της πόλης..Μίλαν και Ίντερ.

Και οι 2 για πολλά χρόνια ήταν πόλος έλξης μεγάλων αστέρων του ποδοσφαίρου με τεράστια χρηματικά ποσά με πολύ κόσμο στο πλευρό τους και πολλές επιτυχίες. Τα τελευταία χρόνια, τα 2 καμάρια του Μιλάνου, έχουν σβήσει το ποδοσφαιρικό τους άστρο. Το "γκλαμουράτο" και πλουσιοπάροχο image που είχανε αμφότερες και οι 2 ομάδες, έχει περάσει κάτω από το μανδύα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ιταλία. Παρόλο που και οι 2, διοικούνταν-διοικούνται από πανίσχυρους ανθρώπους. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την οικονομική δύναμη του Καβαλιέρε Μπερλουσκόνι και του πάντοτε πιστού επί σειρά ετών Μάσιμο Μοράτι αντίστοιχα;;;..Κανείς!!

Αμφότεροι και οι 2 αιώνιοι αντίπαλοι, έχουν περάσει σε μια οικονομική κατάσταση μνημονίου. Έριξαν το μπάτζετ αισθητά, σταμάτησαν οι πολύ μεγάλες και ακριβές επενδύσεις σε αγορές ποδοσφαιριστών - αστέρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να μειωθεί και η ανταγωνιστικότητα τους. Η γηραιή φουρνιά της Μίλαν μετά την Αντσελότι εποχή, έλαβε τέλος και πλέον πορεύεται με νεαρούς ταλαντούχους, με Ιταλούς ανερχόμενους αστέρες και μερικούς "εν ενεργεία" αστέρες, τύπου Μπαλοτέλι, Ρομπίνιο και Κακά (πρόσφατα). Αυτό, φυσικά δεν τη καθιστά ως μεγάλη απειλή στα Ευρωπαϊκά γήπεδα και διεκδικήτρια του τίτλου. Τα οικονομικά προβλήματα είναι αρκετά και οι 2 απόπειρες πώλησης ενός μεγάλου μετοχικού ποσοστού σε 2 πανίσχυρους επενδυτές, έπεσε στο κενό. Αρχική κρούση είχε γίνει από τον ζάμπλουτο Ιταλό Φερέρο, ιδιοκτήτη και κάτοχο των πασίγνωστων παγκοσμίων σοκολατοειδών με την επωνυμία Φερέρο. Η αγοραπωλησία δεν προχώρησε καθώς ο πυρήνας των οπαδών της Μίλαν, αντέδρασε κυρίως λόγω της μεγάλης ηλικίας τους Φερέρο και της προοπτικής να αναλάμβανε η κόρη του τη διοίκηση της ομάδας. Επόμενη επενδυτική προσπάθεια που έπεσε στο κενό, προερχόταν από το Κατάρ. Αυτή τη φορά ένα μεγάλο fund από το Κατάρ ζήτησε τιμή για το 30% των μετοχών του Μπερλουσκόνι, με τον Καβαλιέρε να ζητάει το εξωφρενικό ποσό της τάξης των 280.000.000 ευρώ. Μόνο για το 30%!! Φυσικά και αυτό δεν προχώρησε. Πλέον η Μίλαν πορεύεται ως έχει, με τον Μπερλουσκόνι να αντιμετωπίζει τα γνωστά νομικά ζητήματα και να μην επιτρέπεται η πολύ ενεργή χρηματοδότηση στον σύλλογο. Λίγο αυτό, λίγο τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, λίγο η αυξημένη στα ύψη φορολογία, έχουν συντελέσει στον να αποδυναμωθεί σημαντικά η Μίλαν. Σε όλο αυτό, έρχεται και η απόσυρση - απομάκρυνση παικτών ηγετών που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Νέστα, Μαλντίνι, Πίρλο, Ιντζάγκι, Γκατούζο και φέτος Αμπροσίνι, λείπουν πολύ. Και σε συνδυασμό με τις ατυχές επιλογές προπονητών μετά την Αντσελότι εποχή, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί είναι εκεί που είναι. Πλέον άπαντες στο Μιλάνο, βλέπουν την επιστροφή του Κακά, ως το μεγάλο ηγέτη του συλλόγου. Ποντάρουν σχεδόν τα πάντα πάνω του, προκειμένου να πάρει σαν άλλοτε την ομάδα από το "χέρι" και να την οδηγήσει στη κορυφή. Μόνο που ξεχνάνε ένα βασικό πράγμα...Οι ανταγωνιστές, έχουν αυξηθεί αισθητά.!!!

Στην άλλη μεριά η Ίντερ, αντιμετωπίζει τα ακριβώς ίδια οικονομικά ζητήματα. Η όλη κατάσταση της χώρας δεν έχει αφήσει τον σύλλογο ανέγγιχτο. Ο Μάσιμο Μοράτι, μετά από την επιτυχία του 2009 με την κατάκτηση του Champions league, αποφάσισε να αλλάξει τελείως ρώτα στον σύλλογο καθώς πολύ απλά έβλεπε, πως δεν βγαίνει!! Έφυγε ο Μουρίνιο, έφυγαν οι Ετό, Σνάιντερ καθώς και πολλοί ακόμα αστέρες εκείνης της ομάδας και έθεσε ο πρόεδρος των Μιλανέζων ως στόχο τη μείωση του μπάτζετ σχεδόν 5.000.000 ευρώ κάθε χρόνο. Αυτό φυσικά και σήμαινε αρκετές πωλήσεις παικτών, αγορές παικτών χωρίς μεγάλο και γνωστό όνομα με σχετικά μικρά συμβόλαια με κύριο στόχο...την οικονομία!! Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ομάδα να βγαίνει με το ζόρι στο Europa League και να τα βρίσκει αρκετά σκούρα. Πριν το καλοκαίρι, ο Μοράτι βρέθηκε σε συζητήσεις με τον δισεκατομμυριούχο Καζάκο επιχειρηματία Μπουλάτ Ουτεμουράτοφ, ωστόσο το ντιλ δεν ολοκληρώθηκε. Τελικά ο Μοράτι κατάφερε να πουλήσει το 75% στον Ινδονήσιο μεγιστάνα Τοχίρ έναντι 300.000.000 ευρώ, με τον Μοράτι και τους υπόλοιπους συνεργάτες να κρατάνε το πόστο τους όπως πριν. Πλέον η Ίντερ, έχει σχετικά μεγαλύτερη οικονομική άνεση από τις προηγούμενες χρονιές που ο Μοράτι είχε θέσει τον σύλλογο σε κατάσταση μνημονίου, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τον συνολικό σχεδιασμό του συλλόγου και το πλάνο δημιουργίας ομάδας. Νεαροί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές από όλα τα μέρη του κόσμου προσπαθούν υπό τις οδηγίες του Μαντσάρι να δημιουργήσουν ένα δυνατό σύνολο. Εάν φέτος θα τα καταφέρει, παραμένει άγνωστό.

Και οι 2 αυτές τεράστιες ομάδες του Μιλάνου, έπεσαν θύματα οικονομική και εσωτερικής κρίσης, με αυτό να έχει σοβαρό αντίκρυσμα στην κατάταξη τους στο Ιταλικό ποδόσφαιρο. Επί της ουσίας, η αδυναμία τους να διεκδικήσουν πρωτάθλημα στη Serie A και η μείωση ανταγωνιστικότητας, έφεραν 2 ομάδες ξανά στο προσκήνιο. Φιορεντίνα και Νάπολι, τα τελευταία χρόνια μπορεί να πει κανείς πως έχουν αντικαταστήσει τις Μίλαν και Ίντερ τόσο τον Ιταλία όσο και στην Ευρώπη. Μεγάλες επενδύσεις σε ποδοσφαιριστές, ισχυρό σύνολο, απόρθητη έδρα και εσωτερική υγεία, έχουν κάνει αυτές τις 2 ομάδες να βλέπουν την πλάτη της Γιουβέντους σε δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. 

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει, εάν δηλαδή οι 2 αυτοί ιστορικοί αιώνιοι αντίπαλοι του Μιλάνου, καταφέρουν να επιστρέψουν στα μεγάλα σαλόνια που μεγαλούργησαν όλα αυτά τα χρόνια και καταφέρουν να φέρουν στην πόλη της μόδας, μεγάλους ποδοσφαιρικούς αστέρες όπως ήταν κάποτε ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς ο Ετό κ.α. Πάντως, όσοι ερχόντουσαν τόσα χρόνια από πίσω τους, δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν επιβλητική προσπέραση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου