Ακτινογραφία στα..... «λάθη επί λαθών»


Ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, ήταν συντονισμένος με οποιοδήποτε μέσο διέθετε, στο μεγάλο ντέρμπι της Ευρώπης. Το πρώτο El Clasico της χρονιάς. Η Μπαρτσελόνα ήταν η μεγάλη νικήτρια, με την Ρεάλ να διαμαρτύρεται για τη διαιτησία και την κοινή φίλαθλη άποψη να χρεώνει την ήττα της Ρεάλ στον Αντσελότι. 


Ευθύνη για την ήττα της Ρεάλ, έχει αποκλειστικά ο Κάρλος Αντσελότι με βάση την εικόνα που αποκόμισα από το παιχνίδι. Και δεν είναι μόνο ένα λάθος μεγάλο και τρανταχτό. Υπάρχουν μικρές κινήσεις που γίνονται και σε άλλους αγώνες μέσα στη χρονιά, που ορισμένες φορές, ενώ δεν αποδίδουν καθόλου, περνάνε πίσω από τα φώτα καθώς η ομάδα μπορεί να έχει κερδίσει. Ο Αντσελότι όσο έμπειρος και ικανός προπονητής και αν είναι, ακόμα δεν έχει καταφέρει κάτι πολύ πολύ σημαντικό. Να μοιράσει σταθερούς ρόλους στους παίκτες του. 

Λανθασμένη επιλογή ενδεκάδας 


Η προσπάθεια να ερμηνεύσει κανείς τη σκέψη του προπονητή, δεν μπορεί να είναι ακριβής ως προς τον σκοπό ορισμένων επιλογών. Όταν ξεκίνησε το παιχνίδι και είδαμε τον Ράμος σε θέση αμυντικού χαφ, θεωρήσαμε πως λόγω έλλειψης του Τσάμπι Αλόνσο, ήθελε επιπλέον αμυντική λειτουργία στον άξονα μαζί με τον Κεντίρα. Ωστόσο, η κίνηση αυτή, δεν θα μπορούσε να είναι σωστή από την στιγμή που ο Ράμος δεν έχει αγωνιστεί ξανά στον άξονα και ειδικά σε ένα el clasico. Η αλλαγή του Ράμος με την προσθήκη του Ιλαραμέντι ήταν εντελώς λανθασμένη από όλες τις πλευρές. Μπορεί στον άξονα όντως να μην χρειαζόσουν τον Ράμος, όμως τον έχεις πολύ μεγάλη ανάγκη στην άμυνα. Εκτός από το κέντρο της άμυνας, ο Ράμος μπορεί να αγωνιστεί και στα δεξιά της άμυνας - άλλωστε από εκεί ξεκίνησε- όπου χθες όλο το ντέρμπι το "έβγαλε" ο Καρβαγιάλ. Ταλαντούχος ο νεαρός, ωστόσο η απειρία του σε τέτοια παιχνίδια παίζει σημαντικό ρόλο και ειδικά όταν έχεις απέναντι σου αντιπάλους τύπου Νειμάρ ή Πέδρο ή Αντριάνο. Άρα η αντικατάσταση του Ράμος στο ημίχρονο, ήταν από όλες τις πλευρές μεγάλο σφάλμα.

Η παράταξη της Ρεάλ από το κέντρο και μπροστά με την τριπλέτα Μπέιλ - Ντι Μαρία - Ρονάλντο στα μάτια πολλών φάνηκε ως μια αντίστοιχη του αντιπάλου, που δηλαδή δεν έχει βασικό φορ περιοχής και προσπαθεί με ταχύτητα, τεχνική και παίκτες απειλητικούς - δημιουργικούς να τρυπήσει την άμυνα από όλες τις πλευρές. Φυσικά και δεν απέδωσε. Αντιθέτως, αχρήστευε τον Ρονάλντο που ουσιαστικά τον άφησε μόνο μπροστά να τρέχει και να κυνηγάει μπαλιές και περιόρισε τον Μπέιλ στα δεξιά(;;;;) της επίθεσης. Μπορεί ο Ουαλός να μην έχει βρει ακόμα τη φόρμα του, όμως η τοποθέτηση του στα αριστερά της επίθεσης όπου θα είχε ως αντίπαλο τον Ντάνι Άλβες και θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα τρεξίματα του, ή η τοποθέτηση του πίσω από έναν καθαρό επιθετικό, εκεί που έπαιζε πέρσι στην Τόττεναμ σαν δεκάρι δηλαδή, θα μπορούσε να αποδώσει σαφώς περισσότερα. Η αλλαγή του Μπενζεμά, άλλαξε την εικόνα της ομάδας, καθώς απέκτησε επιθετικό που ναι μεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί μπαλιές -εφόσον υπήρχε πίσω του ο Ίσκο ή ο Μπέιλ - αλλά παίρνοντας την μπάλα έξω από τη περιοχή, αρκετές φορές την έσπαγε δεξιά και αριστερά στα εξτρέμ δημιουργώντας χώρους για επιθέσεις. Τελευταίο και μεγάλο σφάλμα επιλογής Αντσελότι, είναι η επιλογή του Ντιέγκο Λόπεζ. Σε αυτό το θέμα σταματάμε εδώ για ευνόητους λόγους και εάν οποιοσδήποτε θέλει διευκρινήσεις, μπορεί εκτός από τα 2 γκολ της Μπαρτσελόνα, να δει τις αντιδράσεις του Κασίγιας από τον πάγκο. Που(;;;) στον πάγκο....ποιος(;;;;) ο Κασίγιας...

Νίκη της Μπαρτσελόνα και όχι ήττα της Ρεάλ 

Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να κερδίσει τον χθεσινό παιχνίδι και με την παρουσία και των 2 ομάδων μπορούμε να πούμε καθαρά πως το κέρδισε και όχι πως έχασε η Ρεάλ. Ο Μαρτίνο στο πρώτο του clasico, παρέταξε πολύ ορθολογικά την ομάδα του, απόλυτα διαβασμένη από την αρχή και προσαρμόστηκε στην πορεία του παιχνιδιού τόσο με τις εσωτερικές αλλαγές της Ρεάλ όσο και με τις αλλαγές προσώπων και θέσεων. Εκεί άλλωστε πόνταρε και ο Αντσελότι, όμως οι παίκτες της Μπαρτσελόνα έδειξαν να μην επηρεάζονται. Το πρώτο γκολ της Μπαρτσελόνα, μπορεί  να έχει μια δόση τύχης καθώς το σουτ δεν είχε μεγάλη δύναμη αλλά κόντραρε η μπάλα και άλλαξε τη πορεία της, όμως στο δεύτερο γκολ πραγματικά ο Αλέξις Σάντσεζ ζωγράφισε με την λόμπα εκμεταλλευόμενος τα λάθη τόσο την άμυνας όσο και του Λόπεζ. 

Η επόμενη μέρα..

Η επόμενη μέρα, βρίσκει την Μπαρτσελόνα να κερδίζει ξανά ηρεμία μετά από τις μουρμούρες που είχαν δημιουργηθεί τόσο για την εικόνα και το αποτέλεσμα απέναντι στην Μίλαν αλλά και την γενική εικόνα της ομάδας που έκανε πολλούς να μιλάνε για «μικρό ντεφορμάρισμα». Στην άλλη πλευρά, ο προβληματισμός μεγαλώνει και ο Αντσελότι καλείται να βρει λύσεις και πάνω απ' όλα ΣΩΣΤΕΣ. Χρειάζεται να δώσει ταυτότητα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα, σε μια σταθερή φιλοσοφία και σε ένα σταθερό κατασταλαγμένο κορμό ενδεκάδας, όπου θα μπορέσει να πάρει από όλους τους αστέρες του το 100%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου