Κεφάλαιο προπονητής Εθνικής Ελλάδος..Τρελή πρόταση Wonderball!!


Όπως είναι σε όλους γνωστό, ο Φερνάντο Σάντος μετά το τέλος του Μουντιάλ της Βραζιλίας, θα είναι παρελθόν από τον πάγκο της Εθνικής μας. Ο ίδιος, όπως είχε δηλώσει και παλιότερα, επιθυμεί να επιστρέψει σε πάγκο ομάδας, μιας και του έχει λείψει η καθημερινή τριβή με το αγαπημένο του αντικείμενο. Απόφαση σεβαστή από όλους. Όμως η επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική...

Η ΕΠΟ βρίσκεται από τώρα σε αναζήτηση διάδοχου του Σάντος. Ονόματα ακούστηκαν, ακούγονται και θα ακούγονται πολλά. Ωστόσο μέσα σε όλα, υπάρχουν και ορισμένες υπερβολές. Όπως για παράδειγμα, το τελευταίο του Αλέγκρι. Ένας προπονητής που απομακρύνθηκε από το πάγκο της Μίλαν μετά από κάκιστες εμφανίσεις. Δεν στέκομαι όμως στο όνομα Αλέγκρι. Στέκομαι στο είδος προπονητή που ψάχνει η ΕΠΟ για την Εθνική.

Ο Σάντος στην μετά Ρεχάγκελ εποχή, κατάφερε ίσως για εμένα το πιο σημαντικό. Να αλλάξει πλήρως το ρόστερ και να δίνει το βάπτισμα του πυρός σε όποιον θεωρούσε πως βρίσκεται στο "πικ" του από αγωνιστικής πλευράς και φόρμας. Σε όποιον έβλεπε πως έχει κάτι να δώσει. Σε όποιον έβλεπε να διαπρέπει στην ομάδα του. Έτσι έκανε με τον Μαυρία, έτσι έκανε με τον Σάμαρη, έτσι έκανε με τον Μήτρογλου, τον Κονέ, τον Ταχτσίδη κ.α. Και απόλυτα λογικά. Αυτοί όπως και άλλοι σε λίγα χρόνια -κάποιοι ίσως και μετά το Μουντιάλ- θα αποτελούν τον βασικό κορμό της Εθνικής. Και έτσι πρέπει να λειτουργεί η Εθνική. Δεν λέω, ο Σάντος είχε μειονεκτήματα. Και τρανταχτά. Όπως το αρκετά «φοβισμένο» ποδόσφαιρο που κατά διαστήματα έπαιζε η ομάδα, με υποδεέστερους αντιπάλους. Όπως φυσικά και μερικά κολλήματα, κάπου εκεί στον άξονα, τύπου..Τζιόλη.. Το θέμα μας όμως είναι άλλο..

Τι προπονητής ταιριάζει στην Εθνική;;;;

Κατά την ταπεινή άποψη του Wonderball, στον πάγκος της Εθνικής θα πρέπει να κάτσει ένας άνθρωπος γνώστης επιθετικού ποδοσφαίρου καταρχάς. Και αυτό γιατί, έχουμε το χάρισμα να διαθέτουμε αρκετά ταλέντα με επιθετικές αρετές. Για την άμυνα δεν μιλάω, γιατί εκεί έχουμε μεγάλη παράδοση και αν δει κανείς τους Έλληνες αμυντικούς που υπάρχουν στον ποδοσφαιρικό χώρο - μικροί,μεγάλοι- καταλαβαίνει κανείς πως δεν χρειάζονται πολλά λόγια.. Στην επίθεση είναι το θέμα. Στο να δημιουργηθεί μια ομάδα που να μην φοβάται να ανέβει, αν επιτεθεί και να μην περιμένει το γκολ από τον...Μήτρογλου! Δεύτερο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να διαθέτει ο «αντί-Σάντος» είναι το μικρόβιο της παρακολούθησης και ανακάλυψης ταλέντων! Ελληνικών ταλέντων. Σε αυτό το τομέα ένας πιθανότατα Έλληνας προπονητής δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα, καθώς είναι σαν να ζητάμε από έναν Ιταλό να μας προτείνει καλή..μοτσαρέλα. Εάν τώρα ο προπονητής είναι εκτός Ελληνικών συνόρων, το έργο είναι λίγο πιο δύσκολο. Θα πρέπει να μάθει την Ελληνική νοοτροπία, να καταστρώσει τα σχέδια του, να μάθει τους Έλληνες παίκτες μικρούς ανερχόμενους και μεγάλους. Και δεν μιλάμε για μια ομάδα που θα έχει καθημερινή τριβή με τους παίκτες του. Μιλάμε για μια Εθνική ομάδα, που θα μαζευτούν για κάποια προκριματικά για λίγες μέρες ή για φιλικά. Οι μέρες είναι λίγες προκειμένου να περάσει κάποιος την όποια ξενόφερτη κουλτούρα κουβαλάει μαζί του. Αυτό θα πάρει χρόνο. Και για να το φέρει εις πέρας, θα πρέπει να έχει κλείσει πλήρως τα αφτιά του σε όποια κριτική μπορεί να δεχτεί από Έλληνες δημοσιογράφους και bloggers. 

Οι επιλογές λοιπόν, είναι αρκετά περιορισμένες ειδικά όταν το μπάτζετ για συμβόλαιο είναι ούτε ευρώ πάνω από τις 800.000 !!!

Από τον Ελλαδικό χώρο αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιος ελεύθερος με την ικανότητα να οδηγήσει την Εθνική σε αξιοπρεπή και καλές εμφανίσεις και σε τελικά διοργανώσεων (Euro Mundial). Ειλικρινά δεν μου έρχεται κανείς στο μυαλό αυτή τη στιγμή, όσο και να σκεφτώ που να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως και να δεχτεί συμβόλαιο 800.000 ευρώ. Παρά μόνο ένας... Που αυτός ο ένας είναι απίθανο να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, ίσως μόνο για διακοπές ή ως αντίπαλος. Όμως για εμένα θα ήταν η ιδανικότερη λύση.. Για αρκετούς λόγους...

Ξέρει να φτιάχνει Εθνικές ομάδες και να τις οδηγεί σε επιτυχία...
Ξέρει καλά να προκαλεί και να κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα από την ισχυρή προσωπικότητα του και του ονόματος που κουβαλάει στις πλάτες του όλα αυτά τα χρόνια.
Έχει διδάξει ποδόσφαιρο σε μεγάλους αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και θα ήταν ότι καλύτερο για την σχετικά φτωχή ποδοσφαιρική Ελλάδα σε γνώσεις ένας τέτοιος άνθρωπος..

Ποιος δεν θα ήθελε να έχει στην Ελλάδα για προπονητή τον Μαρσέλο Μπιέλσα;;;;;; 
Ακόμα ελεύθερος είναι αλλά...κοστίζει!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου